Το ιστολόγιο έχει μεταφερθεί!

Αυτόματα θα μεταβείτε στη νέα ιστοσελίδα του Σ.Δ.Ε. Νάουσας. Αν δε συμβεί αυτό, παρακαλώ επιλέξτε
http://sde-naous.ima.sch.gr Ευχαριστούμε !!!

Καλώς ήρθατε στο blog του Σ.Δ.Ε. Νάουσας!

ΣΔΕ Νάουσας

Ακτινοβολία Κινητών

Το ΚΙΝΗΤΟ ακτινοβολεί και ΣΚΟΤΩΝΕΙ!!!

Αστρονομία

Project Πλανήτες

Εγγραφές

Εγγραφές για το εκπ. έτος 2014-2015

Αποφοίτηση 2014

Πρόσκληση στην Ημερίδα Ευαισθητοποίησης της Τοπικής Κοινωνίας - Αποφοίτηση

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις 2010-2011

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Δελτίο Τύπου: 17 Απριλίου 2008 - Επίσκεψη στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 11 Απριλίου, οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Επιστημονικού Γραμματισμού και περιελάμβανε σχετικές με το Γραμματισμό δραστηριότητες. Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν στο Πλανητάριο του κέντρου την ταινία «ο Αστροναύτης». Ο «Αστροναύτης» είναι μια ταινία για τη ζωή των αστροναυτών, την ειδική εκπαίδευση και τις ριψοκίνδυνες αποστολές τους έξω στο Διάστημα. Οι εκπαιδευόμενοι ενθουσιασμένοι μετά την προβολή της ταινίας είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να σχολιάσουν το περιεχόμενό της απολαμβάνοντας τον καφέ τους στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.


Την εκδρομή οργάνωσαν η Δ/ντρια του Σ.Δ.Ε. κα Μαρούλα Χατζηευαγγέλου και οι καθηγήτριες του Επιστημονικού Γραμματισμού Κοσμίδου Θεοδώρα και Αλεξιάδου Μελίνα.

Δελτίο Τύπου: 15 Απριλίου 2008 - Επίσκεψη του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Μούδρου Λήμνου

Την Πέμπτη 10 Απριλίου μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Μούδρου Λήμνου επισκέφθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας.


Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. ζήτησαν κατ’ αρχάς να ενημερωθούν για τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, ενημέρωση την οποία έκανε η Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας και οι Σύμβουλοι του σχολείου. Ακολούθησαν μια σειρά από ερωτήματα προς τους εκπαιδευομένους του Σ.Δ.Ε. για τους λόγους που τους είχαν αναγκάσει να εγκαταλείψουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, το τι τους ώθησε να ξαναρχίσουν το σχολείο, τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνδυάζοντας φοίτηση και επαγγελματικές ή/και οικογενειακές υποχρεώσεις καθώς και άλλα παρεμφερή ζητήματα.

Περαιτέρω οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν για την ποσοστιαία αναλογία ανδρών και γυναικών που φοιτούν στο Σ.Δ.Ε. Νάουσας, τους λόγους της αριθμητικής υπεροχής των γυναικών, τη σχέση των εκπαιδευομένων μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτές, το κλίμα που εν γένει επικρατεί στο Σ.Δ.Ε. Νάουσας.

Στη συνέχεια ερωτήσεις απηύθυναν και οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε., καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών ενδιαφέρονται για τη συνέχιση των σπουδών τους μετά την αποφοίτησή τους από το Σ.Δ.Ε., ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. (Επαγγελματικών Σχολών), το πρόγραμμα σπουδών και τις ειδικότητες που προσφέρονται καθώς και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η συνάντηση έγινε σε πάρα πολύ φιλικό κλίμα, ενώ εντύπωση προκάλεσαν η σοβαρότητα και η ευστοχία των ερωτήσεων και των απαντήσεων κατά τη συζήτηση μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΕΠΑ.Λ. Μούδρου (όπως άλλωστε και του Σ.Δ.Ε. Νάουσας) στο πρόγραμμα «Ανοικτές Περιβαλλοντικές Τάξεις – "Καλλιστώ"» και στο πρόγραμμα του «Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας» (Κ.Ε.Θ.Ι.) για την ισότητα των φύλων.

Δελτίο Τύπου: 14 Απριλίου 2008 - Επίσκεψη στο Φράγμα Ασωμάτων

Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2008 οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας της Δ.Ε.Η. στο φράγμα των Ασωμάτων.



Ο διευθυντής κ. Θεόδωρος Καλαϊτζής υποδέχθηκε τους εκπαιδευομένους και αναφέρθηκε αναλυτικά και με σαφήνεια στα περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη από τη δημιουργία φραγμάτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση των υδάτων. Τα τρία φράγματα του Αλιάκμονα στο Ν. Ημαθίας, στη Σφηκιά, στα Ασώματα και τις Βαρβάρες, δε συμβάλλουν απλώς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον είναι σημαντικά για τον έλεγχο της ροής του ποταμού και την εξασφάλιση των ποσοτήτων νερού που είναι απαραίτητες για την ύδρευση και την άρδευση του κάμπου της Ημαθίας και των περιοχών γύρω από αυτήν. Oι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. ενημερώθηκαν για τις προοπτικές να αυξηθεί το ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υδροηλεκτρικών εργοστασίων, πράγμα που, ως φιλικότερο προς το περιβάλλον, αποτελεί οπωσδήποτε ζητούμενο στη σημερινή εποχή. Ακολούθησε πληθώρα ερωτήσεων από τους εκπαιδευομένους του Σ.Δ.Ε. και ευρεία συζήτηση πάνω στα ζητήματα που εθίγησαν.

Κατόπιν οι εκπαιδευόμενοι με τη συνοδεία του κ. Καλαϊτζή επισκέφθηκαν το νέο αναρρυθμιστικό φράγμα και την τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκαν πρόσφατα από τη Δ.Ε.Η. στο ύψος της γέφυρας του Αλιάκμονα. Το έργο αυτό φτιάχτηκε σε χώρο που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν εν μέρει ως επίσημη χωματερή και, εκτός της ανάπλασης της περιοχής (με τη δημιουργία δύο νησίδων ως καταφυγίων για την ορνιθοπανίδα της περιοχής καθώς και χώρου περιπάτου), επιτρέπει τόσο την καλύτερη ρύθμιση των νερών του Αλιάκμονα όσο και ως κάποιο βαθμό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επίσκεψη των εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων "Καλλιστώ" στο οποίο συμμετέχει το Σ.Δ.Ε. Νάουσας με θέμα «Ο τόπος και ο άνθρωπος. Στρατηγικές αειφορικής ανάπτυξης και αρμονικής συμβίωσης με τη φύση». Θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων του προγράμματος θα αποτελέσει η εξόρμηση στον Έβρο που προγραμματίζεται για τα μέσα Μαΐου.

Δελτίο Τύπου: 09 Απριλίου 2008 - Επίσκεψη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το απόγευμα της Δευτέρας 7 Απριλίου, οι σπουδαστές του Α’ κύκλου σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψή τους στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.



Ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης και ενημερώθηκαν για την οργάνωση και λειτουργία της, καθώς επίσης και την ταξινόμηση των βιβλίων κατά θεματική κατηγορία και ονομαστική καταχώρηση από την βιβλιοθηκονόμο κ. Τολίκα Μαρία. Ακολούθησε συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν οι εκπαιδευτές και οι σπουδαστές και καθοδηγήθηκαν στο σύστημα αναζήτησης βιβλίων μέσω του υπολογιστή της βιβλιοθήκης.

Τέλος επισκέφτηκαν την έκθεση αγιογραφίας της κ. Βαριαντζά Βενέτας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία στο πλαίσιο των δημιουργικών δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει και πραγματοποιεί το ΣΔΕ Νάουσας.

Δελτίο Τύπου: 01 Απριλίου 2008 - Επίσκεψη στην Εφημερίδα "Μακεδονία"

Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Μαρτίου 2008 οι εκπαιδευόμενοι του Α’ και Β’ Κύκλου Σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του φετινού σχεδίου δράσης του Σ.Δ.Ε. Νάουσας με σκοπό την έκδοση περιοδικού του σχολείου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριών χρόνων λειτουργίας του.



Την ενημέρωση των εκπαιδευομένων αναφορικά με την εφημερίδα ανέλαβαν ο συντάκτης ύλης κ. Δημήτρης Μακρής και ο συντάκτης ρεπορτάζ κ. Φώτης Κουτσαμπάρης. Οι δύο δημοσιογράφοι ξενάγησαν στους χώρους της εφημερίδας τους εκπαιδευόμενους, μίλησαν αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο "στήνεται" η «Μακεδονία» σε καθημερινή βάση, έδειξαν πώς γίνεται η σελιδοποίηση και δίδεται η τελική μορφή στην εφημερίδα, εξήγησαν το πώς, από ποιους και με βάση ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των ειδήσεων και γενικότερα του περιεχομένου της εφημερίδας, αναφέρθηκαν σε ζητήματα όπως το δημοσιογραφικό επάγγελμα και οι ιδιαιτερότητές του, εξέτασαν τις σχέσεις δημοσιογραφίας και πολιτικής και σκιαγράφησαν το τοπίο που επικρατεί στη σημερινή Ελλάδα ως προς την τέταρτη εξουσία. Επιπλέον αναφέρθηκαν στα περιοδικά και λοιπά έντυπα που εκδίδει η εφημερίδα «Μακεδονία» και στη λογική που διέπει τη σύνταξή τους. Τέλος συζήτησαν με τους εκπαιδευομένους του Σ.Δ.Ε. και απάντησαν σε πολλές καίριες ερωτήσεις που οι τελευταίοι υπέβαλαν.

Η επίσκεψη αυτή του Σ.Δ.Ε. μπορεί να χαρακτηρισθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη, πολύ περισσότερο που όχι λίγα από όσα ακούστηκαν αναμένεται να βοηθήσουν τους εκπαιδευόμενους κατά τη δημιουργία του υπό έκδοση περιοδικού του Σ.Δ.Ε. Νάουσας.

Δελτίο Τύπου: 26 Μαρτίου 2008 - Γιορτή 25ης Μαρτίου

Το απόγευμα της Δευτέρας τιμήθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821. Κεντρική συλλογιστική της εκδήλωσης που διοργανώθηκε ήταν αφενός να αποδοθεί η αντίληψη που διείπε τους Έλληνες της εποχής εκείνης, αυτούς που ξεκίνησαν και συμμετείχαν στην Επανάσταση –για τούτο και διαβάστηκαν κείμενα αγωνιστών του ’21 και άλλων ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα· κι αφετέρου να διαφανεί το πώς προσέλαβε η ελληνική διανόηση, κυρίως στην ποιητική και τη μουσική της εκδοχή, τα γεγονότα αυτά, ο διαφορετικός ανά εποχή τρόπος με τον οποίο νοηματοδοτήθηκαν και ενεγράφησαν στην εθνική συνείδηση –έτσι διαβάστηκαν ποιήματα και αποδόθηκαν τραγούδια που αναφέρονται στο έπος του 1821 ή το χρησιμοποίησαν ως αφετηρία για να μιλήσουν για προβλήματα της εποχής τους.



Στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συμμετείχαν περί τους τριάντα εκπαιδευομένους του Σ.Δ.Ε. Νάουσας. Το συντονισμό της χορωδίας είχε η εκπαιδεύτρια Βάσω Τσιτούρα, ενώ υπεύθυνος για την επιλογή των κειμένων και την παρουσίασή τους ήταν ο εκπαιδευτής Δημήτριος Παπαδόπουλος.

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Δελτίο Τύπου: 20 Νοεμβρίου 2007 - Γιορτή για τη 17η Νοεμβρίου

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2007 παρουσιάστηκε στο Σ.Δ.Ε της Νάουσας επετειακή εκδήλωση με θέμα «Μνήμη Πολυτεχνείου:1973– 2007». Ο υψηλότερος φόρος τιμής είναι η συνέπεια στη μνήμη. Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου άφησαν ίχνος ανεξίτηλο στη σύγχρονη ιστορία. Οι συνθήκες, που καθόρισαν δραματικά τα μεταπολεμικά πεπρωμένα του ελληνισμού, οδήγησαν τελικά και στη φοιτητική εξέγερση το Νοέμβρη του 1973. Επιχειρήθηκε εδώ να καταγραφούν τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα· ευσύνοπτα και υπεύθυνα, με τη σεμνότητα που αρμόζει στην περίσταση και τη νηφάλια οπτική που η χρονική απόσταση διασφαλίζει.




Οι εκπαιδευόμενοι, υπό την οργανωτική καθοδήγηση του φιλόλογου κ. Αριστοτέλη Παπαγεωργίου, ανταποκρίθηκαν με ζέση και ευαισθησία. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας εμμένει σταθερά στις αρχές της μαθησιακής αυτενέργειας. Αντανακλά τα προσδοκώμενα των ενηλίκων για βιωματική και γνωστική αλληλεπίδραση. Ταυτόχρονα, η σχέση του με την τοπική κοινωνία είναι πάντα γόνιμη και συνεπής.